Če niste prej živeli v etažni lastnini in ste jo sedaj podedovali, vas čaka nova pot, kjer boste morali spoznati kako etažne lastnine delujejo. Tukaj je potrebno komuniciranje, soglasje, veljajo določena pravila in obveznosti.

Če je tako, bi bilo najboljše, da naredite prvi kontakt z upravnikom stavbe, tako vam bo on lahko vse razjasnil, kar ne boste vedeli in tako se boste seznanili z vsemi pravili, obveznostmi in posebnostmi v stavbi.

Včasih podedovane etažne lastnine niso preveč prisrčne, kajti tukaj pod eno stavbo živi več oseb z bivalnimi prostori in med seboj se že poznajo in sodelujejo in prav nič jim ni prijetno, ko naenkrat ne vedo, koga bodo bodili v stavbo, zato je potrebno še več razumevanja iz vaše strani, da se resnično pozanimate. Prav pa je, da spoznate tudi svoje pravice, kot lastnik etažne lastnine, saj se kar hitro lahko zgodi, da bi vam lahko kdo od stanovalcev pametoval, tako se boste lahko branili in poznali svoje pravice.

Če pa ste že odločeni, da podedovane etažne lastnine ne boste obdržali, potem se vam ni potrebno spoznavati z ostalimi lastniki v stavbi, vendar se pogovorite samo z upravnikom stavbe, da mogoče veste določene stvari o stavbi, tako o stanovalcih, kot o sami zgradbi.

Najhuje pa je, če podedujete neurejene etažne lastnine, takrat vas čaka kar nekaj napora  od geodeta, do notarja in to boste morali urediti v vsakem primeru, če boste stanovanje obdržali ali pa ga boste imeli željo prodati. Veliko je danes neurejene etažne lastnine in če je takšna situacija potem nas čaka veliko dela z drugimi solastniki in lahko samo upamo, da bo vse teklo mirno in da se boste na miren način pogovorili o skupnih prostorih etažne lastnine, kajti v nasprotnem primeru se lahko že pri geodetu zavleče v leto dni ali več in praktično nismo naredili še nič, ker niste složni.